2019. i 2020. puuno toga se napravilo

Nisam odavno apdejtovao ovaj blog (a on mi svakako dođe kao više moj dnevnik rada) pa ću samo izlistati neke od stvari u posljednje vrijeme kojima sam se bavio. Svakako nemam fejsbuk i ostale društvene mreže (osim isto tako ne apdetiranog Linkdina) pa ovaj sajtić dođe kao mali pregled šta ja to radim i sve na jednom mjestu.

Radio sam dosta grafičkog dizajna i ilustracija najviše dok za strip radionice tvarno nisam imao vremena (osim sjajne višednevne u Jajcu i jednodnevne u Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu) pa evo ukratko bez nekog redoslijeda neke od stvari koje su mi svježe u sjećanju:

Kuća zahvalnosti - TPO Fondacija 2019.

Ova fantastična ideja ekipe iz TPO-a koja je na kraju urađena iz tri dijela u jedinoj štampariji u BiH koja štampa na ogromne kartone (www.printstudio.ba iz Mostara) i oko hiljadu velikih i manjih ovih kuća je postavljeno u školama širom BiH. Fora je da kuća ima na krovu rupu (kao za pisma) kroz koju se ostavljaju poruke zahvalnosti kome god se želi zahvaliti ovim putem.

Ovako izgleda rasklopljena:


Kuća zahvalnosti je predstavljena i na mojoj izložbi radova za TPO Fondaciju u Mostaru pod nazivom "TPO grad" u decembru 2019.

Sokratovi kafei - TPO FondacijaTPO Fondacija organizira Sokratove kafee u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici. U Sokratovim se kafeima ne radi o argumentovanju niti debatiranju, nego otkrivanju i propitivanju, koristeći sokratovski metod. Filozofija je iznova postala zatvorena znanost, te TPO Fondacija hoće da, sokratovski, filozofiju ponovno vrati na ulice, u kafiće, i druga mjesta koja su otvorena za sve ljude koji žele učestvovati u zajednici propitivanja i ispitivanja društvenih fenomena.

 
>> VIDEO: PRVI SOKRATOV KAFE U SARAJEVU

Za Sokratove kafee sam ilustrirao i dizajnirao tri popratne brošure koje pokrivaju neke od tematika o kojima se razgovara na ovim susretima.
Dizajn knjiga

Uradio sam u zadnje vrijeme i nekoliko knjiga, uglavnom kompletan layout i ilustracije uključujući i ilustraciju za naslovnicu odlične knjige "Živi prisutno: sufijski put do budnog srca", autora Kabira Edmunda Helminskog. Preview knjige možete vidjeti ovdje: http://tpo.ba/b/dokument/Zivi%20prisutnoWEB2.pdf

Ovako izgleda čitava slika tj. spread čitavog omota:


Bio sam i na promociji u Sarajevu. Bilo je odlično i dobio sam potpisanu knjigu.


BOSANSKI LABIRINT: KULTURA, ROD I LIDERSTVO (TPO Fondacija i Buybuk 2019.)

Napravio sam i naslovnicu za ovu super knjigu kao i prijelom i ostali popratni materijal.
Knjigu Bosanski labirint: kultura, rod i liderstvo uredila je Zilka Spahić Šiljak a autorstvo potpisuje sa još dvoje autorice: Suada Penava i Jasna Kovačević.


Dnevnik emocija (TPO Fondacija 2019.)

Dnevnik emocija rezultat je rada s roditeljima i djecom u sklopu projkta TPO Fondacije "Vršnjačko i rodno zasnovano nasilje". Autorica publikacije je profesorica pedagogije i psihologije Snježana Petraš, a autorica crteža je Nikolina Popović, učenica sedmog razreda Osnovne škole "Nova Bila".  Popratne ilustracije i DTP Neven Misaljević.


ŽIVI VRIJEDNOSTI: GLOBALNI ETOS U LOKALNOM KONTEKSTU BIH (TPO Fondacija 2019.)


DNEVNIK MISLI –BUDNOST SRCA (TPO Fondacija 2019.)

TPO Fondacija pokreće program Budnost srca koji nudi različite vrste meditativnih praksi i tehnika za upravljanje stresom koje se mogu vježbati individualno i u grupama.
Knjiga sadrži tekstove koje je uredila Zilka Spahić Šiljak i oko 90 mojih ilustracija koje su zapravo bojanka za odrasle. Ovdje možete pronaći isječak iz knjige http://tpo.ba/b/dokument/Dnevnik%20Misli%20-%20Budnost%20srca%20TPO17%20Web%20Sample.pdf

Vježbe budnog srca (TPO Fondacija 2019.)

Ovo je knjiga za meditaciju i možete je preuzeti na sljedećem linku http://tpo.ba/b/dokument/Vjezbe%20budnog%20srca%2023.5.pdf  

Zbornik radova u čast/Mélanges en l'honneur de Nikola Kovač et Muhamed Nezirović, 2018.

Knjigu su priredili Lejla Osmanović i Ivan Radeljković. Izdavač je Filozofski fakultet u Sarajevu 2018.

 

Stolni kalendari za 2019. i 2020. godinu TPO Fondacija.

Radio sam opet i stolne kalendare koji su fantastično zabavni za raditi. Svaki mjesec ima voju specifičnu ilustraciju koja ide uz razne poruke djeci i roditeljima koje smo iskoristili i za ove plakate: 
Toliko sa ovaj post jer trenutno radim na još ovoliko fenomenalnih stvari a i spremam i meni do sada najopsežnije strip radionice za djecu i mlade u Sarajevu.


 

Neven Misaljević

Neven Misaljević
Rođen 1979. u Bihaću, živi u Sarajevu. Bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i voditelj je radionica za djecu i mlade koje su osmišljene da krativno razvijaju osobni potencijal i zajedničke vrijednosti kroz vizualnu naraciju u formi zanimljivog neistraženog teritorija kojeg na ovoj planeti zovemo raznim zemaljskim jezicima: Comics, Manga, قصة مصوره, Tegneserie, Комикстың, Fumetto... iliti – Stripovi.

Suradnje

Neke od najdražih suradnji ostvario je s raznim organizacijama koje se bave obrazovanjem, ljudskim pravima i humanitarnim radom kroz radionice stripova za djecu i mlade i također ilustracije/dizajn/pripreme knjiga te raznih vrsta štampanog materijala.
Do sada je surađivao (i većinom dalje surađuje) s:
TPO Fondacija www.tpo.ba
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA http://www.crvena.ba/
Stripnjak Comics http://www.stripnjak.com/
War Childhood Museum https://warchildhood.org/
Save The Children (NWB) https://nwb.savethechildren.net/
Pravo Ljudski Film Festival pravoljudski.org
Časopis Školegijum http://www.skolegijum.ba/
JU Biblioteka Sarajeva https://bgs.ba/Kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Subscribe Us