ŽIVI VRIJEDNOSTI: GLOBALNI ETOS U LOKALNOM KONTEKSTU BIH

 

ŽIVI VRIJEDNOSTI: GLOBALNI ETOS U LOKALNOM KONTEKSTU BIH

Zbornik radova u izdavaštvu TPO Fondacije, "Živi vrijednosti: globalni etos u lokalnom kontekstu BiH", urednica Zilke Spahić Šiljak i Melike Šahinović, predstavlja rezultat zajedničkog rada TPO Fondacije i nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i profesora univerziteta, s ciljem promicanja univerzalnih ljudskih vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Autori i autorice u kratkim esejima pišu o univerzalnim etičkim vrijednostima: aktivne tolerancije, etičnosti, otvorenosti, solidarnosti, prijateljstva, pomaganja, empatije, ljubaznosti, slušanja i drugo: Izet Numanović, Mejra Mejra Numanović, Melika Šahinović, Sedžida Hadžić, Miroslav Bagara, Berminka Hrelja Bećirspahić, fra Ivan Nujić, Sanela Mesihović, Alma Ahmethodžić, Selvira Mašnić, Munevera Rahmanović-Hrbat, Amela Petričević, Vanja Ivković, Mirza Jahić, Sabahudin Ćeman, Sead Gazibegović, Elma Softić-Kaunitz.


Konferencija ETOS inicijative


TPO Fondacija je obilježila pet godina promocije programa Etos inicijative završnom konferencijom koja je održana 29.10.2018. godine u Hotelu Hills na Ilidži, u Sarajevu. Govorili smo o etičnosti, toleranciji, otvorenosti i solidarnosti ali i drugim vrijednostima oko kojih se možemo okupiti kao ljudi i koje su nam svima zajedničke.
Smatramo važnim ispričati pozitivne priče iz BiH, priče o prijateljstvu, dobroti, solidarnosti i razumijevanju, odnosno priče o zrncima ljudskosti koja se ne vide dovoljno u javnom diskursu opterećenom negativnim slikama. To ne znači da o problemima ne trebamo govoriti, već da o dobru glasnije govorimo,  kako bismo bili zahvalniji, ponizniji i kako bismo njegovali nadu, jer beznađe može biti najteža bolest jednog društva.
Preko 250 nastavnika, pedagoga, direktora i predstavnika ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda i civilnog društva imalo je priliku propratiti neke od rezultata Etos inicijative koja je u posljednjih pet godina okupila preko 1000 nastavnika u pet kantona i u pojedinačnim školama BiH. Konferenciji su prisustvovali nastavnici i učenici iz mnogih gradova BiH: iz Tuzle, Gradačca, Tešnja, Bužima, Bihaća, Kupresa, Orašja, Livna, Mostara, Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Visokog, Vareša, Bugojna, Jajca, Travnika, Sarajeva i drugih mjesta Bosne i Hercegovine.
Kako je naglasila stručna savjetnica ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u HNK, Emina Jusufbegović, važno je obrazovati se za mir i nenasilje i promovirati etičke vrijednosti u obrazovnom sistemu, jer su nastavnici jedna od najvažnijih karika socijalizacije ličnosti.
Savjetnik u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona, Izet Numanović, je govorio o važnosti zajedničkog djelovanja vjernika i onih koji ne vjeruju jer "zajednički angažman... koji je usmjeren općem dobra a s onu stranu sekularnog i religioznog fundamentalizma predstavlja jedan od fundamentalnih ciljeva projekta."
Sedžida Hadžić, profesorica iz Treće gimnazije Sarajevo, nas je podsjetila na kategorički imperativ: "Postupaj uvijek tako da maksima, osnovni princip tvoje volje, može važiti kao zakon za sve ljude!", što je (kako je dalje naglasila) sadržano i u Konfučijevom Zlatnom pravilu: "Ne čini drugima ono što ne želiš sebi!" Fra Ivan Nujić iz Franjevačke gimnazije Visoko govorio je o vrijednostima opraštanja i pomirenja i ulozi mladih u primjeni univerzalnih vrijednosti u ubrzanom procesu društvenih promjena jer "se mladi prilagođuju lakše nego stariji, otvaraju prostor još široj primjeni vrijednosti Svjetskog etosa u društvu općenito stavljajući mlade ljude kao nositelje pozitivnih promjena. Jedan od velikih zadataka na tome putu svakako je ozdravljenje društva eliminiranjem želje za osvetom – odnosno – izgradnja kulture solidarnosti, pomirenja i praštanja."
Knjigu "Živi vrijednosti: globalni etos u lokalnom kontekstu", koju su uredile  Zilka Spahić Šiljak and Melika Šahinović  promovirali su univerzitetski profesori : Nerzuk Ćurak, Nihada Delibegović-Đanić, Ivan Šarčević i Spahija Kozlić.

 Izvor:  http://tpo.ba

 

Neven Misaljević

Neven Misaljević
Rođen 1979. u Bihaću, živi u Sarajevu. Bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i voditelj je radionica za djecu i mlade koje su osmišljene da krativno razvijaju osobni potencijal i zajedničke vrijednosti kroz vizualnu naraciju u formi zanimljivog neistraženog teritorija kojeg na ovoj planeti zovemo raznim zemaljskim jezicima: Comics, Manga, قصة مصوره, Tegneserie, Комикстың, Fumetto... iliti – Stripovi.

Suradnje

Neke od najdražih suradnji ostvario je s raznim organizacijama koje se bave obrazovanjem, ljudskim pravima i humanitarnim radom kroz radionice stripova za djecu i mlade i također ilustracije/dizajn/pripreme knjiga te raznih vrsta štampanog materijala.
Do sada je surađivao (i većinom dalje surađuje) s:
TPO Fondacija www.tpo.ba
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA http://www.crvena.ba/
Stripnjak Comics http://www.stripnjak.com/
War Childhood Museum https://warchildhood.org/
Save The Children (NWB) https://nwb.savethechildren.net/
Pravo Ljudski Film Festival pravoljudski.org
Časopis Školegijum http://www.skolegijum.ba/
JU Biblioteka Sarajeva https://bgs.ba/Kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Subscribe Us