DNEVNIK MISLI – BUDNOST SRCA
DNEVNIK MISLI –BUDNOST SRCA

Dizajn/DTP + 48 ilustracija za bojanje

TPO Fondacija pokreće program Budnost srca koji nudi različite vrste meditativnih praksi i tehnika za upravljanje stresom koje se mogu vježbati individualno i u grupama.
Dnevnik misli –Budnost srca prva je u nizu publikacija čiji sažetak možete pronaći na ovom linku. Upute, savjeti, pitanja i bojanka sadržani u Dnevniku misli koriste se kao didaktičko sredstvo na seminarima upravljanja stresom i pomažu nam da pratimo svoje misli, postanemo svjesni svojih emocija i svoga tijela, ali i da naučimo kako da živimo sada i ovdje, prisutni i budni.
Ako ste zainteresirani da naučite više o tehnikma budnosti srca, javite nam se na email: budnosrce@tpofond.org


BUDNOST SRCA – MEDITACIJE


Cilj tehnika budnosti srca je da osoba postane svjesna svoga tijela, misli i emocija i da se prema njima odnosi otvoreno i bez osuđivanja.
TPO Fondacija iz Sarajeva pokreće program Budnost srca koji nudi različite vrste meditativnih praksi i tehnika za upravljanje stresom koje se mogu vježbati individualno i u grupama. Za početak, najvažnije  naučiti pravilno disati: 4 sekunde udahni, 7 sekundi zadrži dah, 8 sekundi izdahni.
Tehnike budnosti srca u pojedinim zemljama su, od osamdesetih godina 20. stoljeća, integrirane i u konvencionalnu medicinu, a tehnike smanjenja stresa na temelju budnosti srca, zahvaljujući Jon Kabat-Zinn, uvrštene su u konvencionalno liječenje. Jon Kabat-Zinn je ljekar i utemeljitelj Klinike za redukciju stresa na Univerzitetu Massachussets u Americi. Njegova istraživanja su pokazala da je budnosti srca prirodni kapacitet svakog čovjeka, ali i da se budnost može usavršavati vježbom. Istraživanja Harvard Univerziteta su također pokazala da svakodnevna meditacija pomaže ne samo da naše srce postane i ostane budno, već  i pomaže u jačanju imunog sistema i obnavljanju moždane mase našeg mozga koja je važna za samosvjesnost i saosjećanost, ali i smanjenu obima moždane mase koja se povezuje sa stresom.Studije sa Yale Univerziteta pokazuju da se meditacijom u mozgu upostavlja novi default mode odnosno novi sistem funkcioniranja sa fokusom na sadašnji trenutak.
Prakticiranje tehnika budnosti srca pomaže nam da osvijestimo i sretnemo Sebe i naučimo živjeti u sadašnjosti umjesto stalnog žala za prošlošću ili brige za budućnost. To je najbolji način da se oslobodimo stresa i promijenimo obrasce negativnih reakcija koje najviše štete nama Samima.
Ako ste zainteresirani da naučite više o tehnikma budnosti srca, javite nam se na email: budnosrce@tpofond.org
Prva u nizu publikacija koju vam nudimo je Dnevnik misli – Budnost srca.

 

Neven Misaljević

Neven Misaljević
Rođen 1979. u Bihaću, živi u Sarajevu. Bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i voditelj je radionica za djecu i mlade koje su osmišljene da krativno razvijaju osobni potencijal i zajedničke vrijednosti kroz vizualnu naraciju u formi zanimljivog neistraženog teritorija kojeg na ovoj planeti zovemo raznim zemaljskim jezicima: Comics, Manga, قصة مصوره, Tegneserie, Комикстың, Fumetto... iliti – Stripovi.

Suradnje

Neke od najdražih suradnji ostvario je s raznim organizacijama koje se bave obrazovanjem, ljudskim pravima i humanitarnim radom kroz radionice stripova za djecu i mlade i također ilustracije/dizajn/pripreme knjiga te raznih vrsta štampanog materijala.
Do sada je surađivao (i većinom dalje surađuje) s:
TPO Fondacija www.tpo.ba
Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA http://www.crvena.ba/
Stripnjak Comics http://www.stripnjak.com/
War Childhood Museum https://warchildhood.org/
Save The Children (NWB) https://nwb.savethechildren.net/
Pravo Ljudski Film Festival pravoljudski.org
Časopis Školegijum http://www.skolegijum.ba/
JU Biblioteka Sarajeva https://bgs.ba/Kontakt

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Subscribe Us